Cremele de protectie solara reprezinta principalul mijloc de a obtine beneficii de la soare, fara a risca sa ne fie afectata pielea. Insa nu trebuie sa neglijam si rolul alimentelor. Atunci cand in sange creste concentratia de anumiti nutrienti si fitonutrienti, pielea noastra face fata mai bine agresiunilor exterioare.
O dieta care furnizeaza flavonoide, carotenoide (beta-caroten, licopen, luteina) si vitamina E este excelenta pentru sanatate si frumusete.
Flavonoidele
Cacaoa si ceaiul verde sunt doua surse importante de flavonoide, care au fost testate in studiile clinice ce vizeaza imbatranirea pielii. Consumul de cacao moderat, pe termen lung, tinde sa atenueze inflamatiile pielii cauzate de soare cu 15%, dupa 6 saptamani, si cu 25%, dupa 12 saptamani.
Referitor la ceaiul verde, dupa consumul a doua cesti pe zi, timp de 8 saptamani, s-a observat o imbunatatire in textura pielii, in ceea ce priveste elastina si colagenul. Cateva bucati de ciocolata neagra si doua cesti de ceai verde sunt binevenite in fiecare zi.
Beta-carotenul
Studiile au demonstrat efectul pozitiv impotriva arsurilor soarelui in cazul maririi aportului de beta-caroten in alimentatie. Insa, deoarece supradozajul este periculos pentru sanatate, cel mai bine este sa se apeleze la sursele naturale care furnizeaza acest fitonutrient: morcovi, spanac, gulii.
Luteina
Protejeaza ochii de cataracta si pielea de ultraviolete si efectele lor nocive, impiedicand alterarea codului genetic al celulelor si aparitia de inflamatii. Surse naturale bogate in luteina sunt: varza, spanacul, mazarea verde, porumbul, broccoli, ouale.
Licopenul
Consumul de tomate, pepene verde, grepfrut roz si rosu furnizeza organismului licopen, care influenteaza in mod pozitiv mecanismele biologice de regenerare a pielii. Consumate frecvent, alimentele care furnizeaza carotenoide de tipul celor de mai sus ofera pielii o tenta frumoasa.
Vitamina E
Studiile clinice arata ca vitamina E are rol fotoprotector. Surse bogate de vitamina E sunt: uleiul de floarea soarelui presat la rece, uleiul de germeni de grau, uleiul de migdale, alunele.
Dieta mediteraneana, ca factor de protectie
Persoanele in varsta, care consuma mai multe legume, ulei de masline (acestea stau la baza dietei mediteraneene) si leguminoase (plante cu pastai) au mai putine riduri decat cele in alimentatia carora predomina carnea rosie, dulciurile (produse de patiserie, bauturi carbogazoase), cartofii si produsele lactate grase. Mai multe studii au dovedit acest lucru.
In concluzie, protejarea pielii de efectul ultravioletelor trebuie realizata in doua moduri: din interior, printr-o alimentatie care imbunatateste starea de sanatate, si din exterior, prin aplicarea de creme cu factor de protectie ridicat. Aceste doua masuri micsoreaza si riscul de cancer al pielii, in continua crestere in ultimii ani.
DorohoiNews.ro, 22-07-2012
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.