Alimentele pe bază de făină reprezintă o treaptă importantă în alimentaţie. Există însă persoane care au intoleranţă la gluten, substanţă aflată în principal în acest tip de produse. Afecţiunea se numeşte celiachie şi afectează aproximativ o persoană din 200.
Glutenul este o proteină de origine vegetala, intalnita preponderent în cereale precum grâul, orzul sau secara. La prima vedere, aceste produse nu par greu de ocolit, scrie farmaciata.
Însă, medicii avertizează că glutenul se află ascuns în mai multe produse: de la anumite tipuri de ciocolata, la conserve de legume sau compoturi. Există persoane care au intoleranţă la gluten, iar această afecţiune este greu de diagnosticat. Lipsa unei diagnosticări corecte poate duce la grave complicaţii şi chiar la cancer.
Sistemul imunitar respinge glutenul odata ingerat. Aceasta respingere duce la producerea unor leziuni la nivelul intestinului subtire, care au un impact negativ in procesul de digestie si absorbtie a substantelor nutritive.
Persoanele cu intoleranta la gluten vor avea un deficit de grasimi, calciu, fier sau fosfati. Dincolo de aceste efecte pe termen lung, pacientul experimenteaza si o serie de simptome constante: diaree, dureri abdominale, pierdere in greutate.
Alimentele pe bază de făină reprezintă o treaptă importantă în alimentaţie. Există însă persoane care au intoleranţă la gluten, substanţă aflată în principal în acest tip de produse. Afecţiunea se numeşte celiachie şi afectează aproximativ o persoană din 200.
Glutenul este o proteină de origine vegetala, intalnita preponderent în cereale precum grâul, orzul sau secara. La prima vedere, aceste produse nu par greu de ocolit, scrie farmaciata.
Însă, medicii avertizează că glutenul se află ascuns în mai multe produse: de la anumite tipuri de ciocolata, la conserve de legume sau compoturi. Există persoane care au intoleranţă la gluten, iar această afecţiune este greu de diagnosticat. Lipsa unei diagnosticări corecte poate duce la grave complicaţii şi chiar la cancer.
Sistemul imunitar respinge glutenul odata ingerat. Aceasta respingere duce la producerea unor leziuni la nivelul intestinului subtire, care au un impact negativ in procesul de digestie si absorbtie a substantelor nutritive.
Persoanele cu intoleranta la gluten vor avea un deficit de grasimi, calciu, fier sau fosfati. Dincolo de aceste efecte pe termen lung, pacientul experimenteaza si o serie de simptome constante: diaree, dureri abdominale, pierdere in greutate.
DorohoiNews.ro, 27-07-2012
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.