Pentru mulți, borșul nu este nimic altceva decât lichidul acela tulbure, albicios, cu gust acru și intepator cu care acrim ciorbele noastre, românești.
Putini stiu insa ca acest lichid, nu prea placut la vedere, are efecte terapeutice deosebite, cu conditia sa fie preparat in casa. Cel de magazin e plin de chimicale, pentru gust si aroma care, pe termen lung, pot face mai mult rau decat bine.
Daca tii la sanatatea ta si a familiei, renunta la vitaminele si mineralele de sinteza si fa o cura revitalizanta, de 21 de zile, cu bors care poate pune pe fuga numeroase boli.
Ingredientul de baza al borsului sunt taratele de grau care contin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Drojdia de bere, alt ingredient de valoare, contine vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale, ca magneziu, calciu, fosfor, si oligoelemente vitale pentru sanatate, precum seleniul si cromul.
Crengutele tinere sau frunzele de visin, care se folosesc pentru a-i da borsului gust, contin potasiu si iod, doua elemente importante in tratarea afectiunilor cardiace.
O cura de bors, dimineata si seara cate o ceasca, cu o jumatate de ora inainte de mese, se recomanda, mai ales, la inceput de anotimp. Nu trebuie exagerat, deoarece borsul are efect usor laxativ.
Pe langa faptul ca, in zilele caniculare, racoreste si energizeaza, borsul este un excelent remediu impotriva hipertensiunii, artritei, depresiei, varicelor, intoxicatiei cu alcool sau tutun, a bolilor hepatice si renale.
Borsul, cate doua cani pe zi, reprezinta un medicament perfect in tratarea bolilor respiratorii cornice: bronsite, astm, sinuzita. Se fac cure cu bors de cate trei saptamani.
Ca adjuvant, in tuberculoza, se bea zilnic cate o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se crede ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta boala.
Daca vrei sa slabesti, in bors vei gasi un aliat de nadejde deoarece stimuleaza digestia si arderea grasimilor. Probioticele din compozitia sa fac din bors un detoxifiant de nadejde si un bun protector al colonului.
De-a lungul timpului, borsul a devenit vedeta printre consumatorii de bauturi alcoolice, datorita capacitatii sale, inca neexplicata de specialisti, de a trezi omul din betie, inlaturand mai toate simptomele mahmurelii.
Un litru de bors combate simptomele intoxicatiei cu alcool cum ar fi ameteala, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzatia de voma, starile de slabiciune, incapacitatea de a fi coerent in vorba si gandire. Ba mai mult, se spune ca oamenii care beau regulat bors nu mai simt nevoia sa consume alcool.
DorohoiNews.ro, 12-08-2012
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.