Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
La jumătatea lunii octombrie 2012, la puţin timp după începerea clasei a V-a, tânărul poet dorohoian Marius Gireadă, persoană cu grad înalt de handicap, primea nefericita veste că nu îşi mai poate continua studiile la Şcoala „Ion Pillat” din Dorohoi, dat fiind că depăşise vârsta de 30 de ani.
În felul acesta, două săptămâni de teste iniţiale trecute cu succes, ca şi decizia favorabilă a unei Comisii ISJ din Botoşani, de la începutul aceleiaşi luni, au fost trecute cu vederea, invocându-se litera legii. De subliniat faptul că Marius Gireadă nu a putut să-şi urmeze studiile primare la vârsta la care toţi elevii merg la şcoală, el nefiind în posibilitatea de a-şi folosi mâinile sau de a vorbi articulat.
Abia după familiarizarea cu universul informaticii şi după însuşirea utilizării computerului el a găsit o metodă de a tasta cu nasul şi de a citi lecţiile, respectiv de a-şi concepe, astfel, răspunsurile la testele şcolare. Progresele realizate sub îndrumarea doamnei psiho-pedagog Suceveanu l-au încurajat şi motivat să nu se lase bătut, astfel că în urmă cu o lună de zile a adresat o scrisoare Ministerului Educaţiei, în care a cerut găsirea unei soluţii, pentru cazul său, solicitare rămasă, deocamdată, fără răspuns.
De remarcat este faptul că Marius a izbutit performanţa de a parcurge, într-un singur an calendaristic, 2011-2012, clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, în acest moment eforturile sale fiind zăgăzuite din cauza prevederilor limitative ale actualei legi a educaţiei. Interesant este faptul că aceeaşi lege prevede faptul că persoanele cu handicap au dreptul la educaţie şi la formare profesională pe durata întregii vieţi, indiferent de vârstă, fără a specifica, însă, şi forma de educaţie (gratuită, privată) la care au dreptul.
Reproducem, mai jos, emoţionanta scrisoare pe care dorohoianul nostru neajutorat a trimis-o Ministerului, conştienţi fiind că birocraţia actuală nu-l va pune în posesia unui răspuns prea curând.
„Către,
MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI
- În atenţia Secretarului de Stat pentru Învăţământul Preuniversitar -
Numele meu este Giradă Marius Viorel, locuiesc în oraşul Dorohoi judeţul Botoşani, am 33 de ani şi, din cauza naşterii grele, am un handicap fizic gradul întâi. Pe lângă atacarea mersului, handicapul mi-a atacat mâinile, având mişcări involuntare şi tulburări de limbaj. Poate veţi crede că acest memoriu îl scriu părinţii mei; ei bine, nu, este scris chiar de mine, căci lucrez la P.C. cu nasul, dovadă stând blogul meu: http://vreausalupt.wordpress.com/.
Văzând că pot să lucrez singur, la P.C., în anul 2010 am început demersurile pentru a face învăţământ online, dar mi s-a aprobat, după un an, învăţământul la domiciliu. Între timp, am publicat o carte de poezii scrise de mine. Deci, în anul şcolar 2011/2012, am urmat, la domiciliu, clasele I-IV la Şcoala specială „Ion Pillat” din Dorohoi, actual Liceul Tehnologic. După terminarea clasei a IV-a, am fost chemat la Comisia judeţeană pentru evaluare, spunându-mi-se, din start, că s-ar putea să fiu respins, deoarece am depăşit vârsta de 30 de ani. Până la urmă am fost repartizat tot la Liceul „Ion Pillat”, pentru anul şcolar 2012/2013. După două săptămâni în care d-na profesoară mi-a dat teste iniţiale, şcoala a primit dispoziţie de la aceiaşi Comisie că nu mai pot să figurez în această şcoală, invocându-se acelaşi motiv, că am depăşit vârsta de 30 de ani.
Desigur că am luat legătura cu reprezentanţii Comisiei şi aceaştia m-au asigurat că o să găsească o soluţie pentru ca să pot continua studiile, dar suntem la jumătatea lunii noiembrie şi n-am primit deocamdată nici un răspuns oficial. Acum dorinţa şi rugămintea pe care v-o adresez este să pot continua şcoala la Liceul „Ion Pillat” din Dorohoi, deoarece este singura unitate şcoalară din oraş cu învăţământ la domiciliu. Doamna profesoară care mi-a predat până acum este singurul cadru didactic specializat pe acest domeniu şi sunt foarte ataşat de, căci m-a ajutat mult, pe toate planurile.
În speranţa că veţi găsi o soluţie la problema mea şi veţi da dispoziţii exprese în acest sens, vă mulţumesc anticipat.
Cu consideraţie,
Marius
03.03.2013 la 20:56
se pare ca linkul precedent cu poza nu merge. am pus-o din nou http://imageshack.us/photo/my-images/824/58402554.jpg/
03.03.2013 la 20:16
In Budapesta este un institut specializat pentru persoane cu probleme pe sistemul locomotor, poate te poate ajuta cineva cu informatii. vezi http://www.merek.hu/ O imagine cu un dispozitiv ajutator, la un tip de acolo ce are exact aceeasi problema http://img802.imageshack.us/img802/1483/90224322.jpg
18.12.2012 la 15:55
Marius, ma bucur sincer ca, pana la urma, dorinta ta si tenacitatea de care ai dat dovada in a-ti cere dreptul la instruire au dat roade. Pentru a fi totul in regula, continua "bombardarea" oficialitatilor de la Botosani in sensul de a emite toate documentele necesare legalizarii situatiei tale. Multa sanatate si succes!
18.12.2012 la 15:38
Astăzi am găsit în cutia postala răspunsul de la Ministerul Învățământului cu un titlu sugestiv DIRECȚIA GENERALA EDUCAȚIE ȘI ÎNVĂȚARE PE TOT PARCURSUL VIEȚII. In acest răspuns se spune ca Inspectoratul Școlar Botoșani ( a primit și el o adresa de la Minister ) în care trebuie sa găsească o soluție viabila, legala pentru continuarea scolii. Aștept cu nerăbdare acea soluție viabila. MULȚUMESC DOROHOINEWS !
16.12.2012 la 16:07
SUNT ALATURI DE TINE, DRAGA MARIUS!ESTE NEDREPT CEEA CE TI SE INTAMPLA DAR NU ESTE SINGURUL LUCRU NEDREPT CE SE INTAMPLA IN ACEASTA TARA.SUNT MULTI ABSOLVENTI IN ZILELE NOASTRE CARE NU STIU SA SCRIE SI SA CITEASCA SAU CARE TERMINA FACULTATI ABSOLVITE LA BUTOANE.TU ESTI UN COPIL AMBITIOS, CUMINTE SI DUMNEZEU TE VA AJUTA SA-TI IMPLINESTI VISUL ! EU ITI SPUN SA CONTINUI LUPTA TA, ITI DORESC SUCCES SI TE SPRIJIN DIN TOATA INIMA!
16.12.2012 la 11:48
Persoanele cu handicap au acces liber la orice formă de educaţie, indiferent de vârstă, în conformitate cu tipul, gradul de handicap şi nevoile educaţionale ale acestora. Persoanelor cu handicap li se asigură educaţia permanentă şi formarea profesională de-a lungul întregii vieţi.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.