Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Dreptul de a beneficia de sprijinul / serviciile Asistentului Personal, reprezintă pentru persoana cu dizabilități un avantaj, atunci când persoana angajată în această funcție conștientizează că are o majoră responsabilitate în procesul integrării sociale a beneficiarului. Felul în care competențele Asistenților Personali sunt transpuse în practică este ușor vizibil prin standardul de viață al persoanei asistate. Întâlnim în viața de zi cu zi semeni cu afecțiuni similare și mod de trai complet diferit: unii plasează pe primul loc “rușinea de a ieși din casă”, în timp ce alții povestesc entuziasmați despre “studiile postdoctorale din America”.
Nu intamplator am ales cele două situații extreme, exemplificând că profesia de “Asistent Personal” poate limita, izola, discrimina sau dimpotrivă, poate realiza experimente senzaționale în viața personală, familială dar și cea a comunității.
Planul individualizat de servicii este principalul document care orientează activitatea asistentului personal in ceea ce priveşte îngrijirile acordate, recuperarea, socializarea și integrarea şcolară, socială și profesională a copilului/adultului cu handicap.
Planul cuprinde 12 UNITĂŢI DE COMPETENŢĂ, pentru fiecare unitate in parte existand un ghid de evaluare specific.
Descrierea succintă a celor 12 UNITĂŢI DE COMPETENŢĂ:
UNITATEA 1 - PLANIFICAREA ACTIVITĂŢILOR: Unitatea se referă la competenţa necesară asistentului personal de a realiza o planificare realistă şi corectă a activităţilor cotidiene.
UNITATEA 2 - PERFECTIONAREA CONTINUĂ: Unitatea se referă la competenta asistentului personal de a-şi identifica nevoile de pregătire profesionala si de a se perfecţiona continuu.
UNITATEA 3 - LUCRUL ÎN ECHIPA MULTIDISCIPLINARĂ: Unitatea se referă la competenţa necesara asistentului personal de a lucra în echipă cu persoanele implicate în recuperarea şi integrarea sociala a beneficiarului.
UNITATEA 4 - ACORDAREA INGRIJIRILOR PRIMARE: Unitatea se referă la competenta necesara asistentului personal de a acorda anumite îngrijiri primare beneficiarului, în vederea satisfacerii trebuinţelor sale fundamentale şi asigurării calităţii vieţii (igiena corpului si a părţilor corpului, igiena defecaţiei şi urinării, igiena menstruaţiei; igiena camerei, a lenjeriei, a obiectelor proprii, a ustensilelor, asigurarea imbracarii/ dezbracarii, transferului si mobilizarii).
UNITATEA 5 - ASIGURAREA ALIMENTATIEI SI HRĂNIRII BENEFICIARULUI: Unitatea se referă la competenţa necesară asistentului personal pentru a satisface trebuinţele de
apă şi hrană ale beneficiarului, corespunzător vârstei, condiţiei de sănătate, recomandărilor medicale şi capacităţii acestuia de a se hrăni singur.
UNITATEA 6 - ADAPTAREA MEDIULUI LA NEVOILE BENEFICIARULUI: Unitatea se refera la competenta asistentului personal de a realiza adaptarea mediului şi a spaţiului personal la nevoile persoanei asistate.
UNITATEA 7 - SUPRAVEGHEREA STĂRII DE SANATATE A BENEFICIARULUI: Unitatea se refera la competenta asistentului personal de a supraveghea, în permanenţă, starea de sănătate a persoanei asistate si de a semnala orice modificare apărută.
UNITATEA 8 - COMUNICAREA DINTRE ASISTENTUL PERSONAL SI PERSOANA CU HANDICAP: Unitatea se referă la competenţa asistentului personal de a comunica cu persoana cu handicap, indiferent de gravitatea deficienţei, găsind cele mai potrivite forme de comunicare şi cel mai potrivit stil în vederea identificării prompte a nevoilor persoanei cu handicap, reducerii izolării acesteia şi prevenirii depresiei.
UNITATEA 9 - ASISTAREA ACTIVITĂŢII ŞI PARTICIPĂRII PERSOANEI CU HANDICAP ÎN FAMILIE ŞI COMUNITATE: Unitatea se referă la competenţa asistentului personal de a antrena şi sprijini persoana cu handicap pentru a desfăşura activităţi zilnice în familie şi comunitate. Activitatea presupune executarea unei sarcini sau acţiuni, iar participarea înseamnă implicarea în situaţii de viaţă, asemenea celorlalţi membrii ai comunităţii.
UNITATEA 10 - ASISTAREA INTEGRĂRII ŞCOLARE ŞI A EDUCAŢIEI PERMANENTE: Unitatea se referă la activitatea desfăşurată de asistentul personal pentru asigurarea educaţiei persoanei cu handicap grav în cadrul sistemului naţional de învăţământ şi/sau a unor alternative educaţionale.
UNITATEA 11 - ASISTAREA INTEGRĂRII PROFESIONALE A PERSOANEI CU HANDICAP: Unitatea se referă la activitatea desfăşurata de asistentul personal pentru găsirea unui loc de muncă persoanei cu handicap, pregătirea acesteia pentru obţinerea postului şi păstrarea locului de muncă.
UNITATEA 12 - SUPRAVEGHEREA RESPECTARII DREPTURILOR PERSOANEI CU HANDICAP: Unitatea prezintă competenţele asistentului personal necesare pentru a sprijini protecţia şi promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei cu handicap în calitate de cetăţean şi a celor asigurate prin legislaţia privind protecţia, integrarea şi incluziunea socială a persoanei cu handicap.
Asistenții Personali au așadar responsabilități, nivelul cunoașterii și îndeplinirii acestora reflectându-se în gradul de autonomie, auto-reprezentare și participare la viața socială a semenilor cu dizabilități. Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către asistentul personal a obligațiilor prevăzute de dispozițiile legale în sarcina lui, precum și a celor prevăzute în contractul individual de muncă atrage răspunderea disciplinară, civilă sau după caz, penală a acestuia, în condițiile legii Art. 41, Lege nr. 448/2006. Mihaela Mihăescu
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.