Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Prin modificările și completările aduse de Legea nr. 179/2013 asupra Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, se dorește creșterea ratei de ocupare în rândul tinerilor, a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și creșterea calității calificării profesionale. Menționăm că Legea nr.179/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.348 din 13 iunie 2013 (M.Of. 348/2013).
Schimbările aduse de această lege vizează:
-clauzele contractului de ucenicie;
-îmbunătățirea condițiilor de acces la un program de ucenicie;
-modalitatea de evaluare și certificare a formării profesionale obținute prin ucenicie în conformitate cu prevederile legale privind formarea profesională a adulților;
-controlul modului în care se organizează și se desfășoară ucenicia la locul de muncă prin inspectoratele teritoriale de muncă;
-modalitatea de finanțare a acesteia.
Modificările aduse contractului de ucenicie vizează suplimentarea obligațiilor angajatorului, acesta trebuind:
-să asigure ucenicului toate drepturile care rezidă dintr-un contract individual de muncă;
-să îi asigure pregătirea teoretică și practică corespunzătoare calificării în care ucenicul se formează, finalizată cu un certificat de calificare profesională a adulților, pentru acest lucru putând încheia un contract de prestări servicii de formare profesională cu un furnizor autorizat potrivit OG nr. 129/2000, revenindu-i sarcina de a suporta contravaloarea programului de formare profesională a ucenicului;
De asemenea, sunt suplimentate și obligațiile ucenicului care are obligația de a desfășura activitatea în conformitate cu programul de formare și de a participa la examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire teoretică și practică. La incheierea contractului de ucenicie partile pot conveni ca, la incetarea acestuia , activitatea ucenicului sa continuie cel putin o perioada egala cu durata copntractului de ucenicie, prin incheierea unui contract individual de munca, in conditiile legii, pentru exercitarea ocupatiei in care ucenicul a fost calificat, daca angajatorul a finantat ucenicia .
Ucenicul va suporta cheltuielile ocazionate de formare profesionala daca nu respecta aceasta clauza contractuala. Contractul de ucenicie va cuprinde obligatoriu denumirea calificării care urmează să o dobândească ucenicul și denumirea furnizorului de formare profesională.
Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul si variaza intre 12 si 36 luni . Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână.
Persoanele care doresc să devină ucenici trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
-să aibă minim vârsta de 16 ani;
-să fie în căutarea unui loc de muncă;
-să nu dețină o calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia;
-să îndeplinească condițiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă conform OG nr. 129/2000.
Vârsta minimă de accesare a unui program de ucenicie este de 16 ani și nu cea de 15 ani, pentru a fi în concordanță cu Legea nr. 1/2011 (Legea educației naționale).
Aceasta modificare legislativa elimina limita superioare de vârstă care era de 25 ani , făcând astfel posibilă ucenicia la orice vârstă superioară celei de 16 ani.
Finanțarea uceniciei poate fi realizată din resursele proprii ale angajatorilor, sponsorizări ale persoanelor fizice și/sau juridice, bugetul asigurărilor de șomaj, respectiv fonduri structurale europene.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.