Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Astăzi, 20 noiembrie, în întreaga lume se marchează la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. Tocmai în această zi, Adunarea Generală a adoptat în 1959 Declaraţia pentru drepturile copilului, iar în 1989 – Convenţia cu privire la drepturile copilului. În România, Convenţia a fost ratificată prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990. Prevederile Convenţiei, au stat la baza elaborării Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile şi libertăţile de care trebuie să se bucure fiecare copil.
Conventia privind Drepturile Copilului incorporeaza, mai mult decat oricare alt document, intreg spectrul drepturilor omului – civile, politice, economice, sociale si culturale si prevede o dezvoltare completa a potentialului copilului într-o atmosfera de libertate, demnitate si justitie.
În Romania autoritatile publice, organismele private autorizate, precum si persoanele fizice si persoanele juridice responsabile de protectia copilului sunt obligate sa respecte si sa garanteze drepturile copilului stabilite prin Constitutie si lege, in concordanta cu prevederile normelor internationale.
„Copiii sunt fiinte care trebuie sa se bucure de drepturile si libertatile tuturor fiintelor umane, dar si de drepturi si libertati speciale, justificate de vulnerabilitatea si particularitatile varstei lor. In Romania, Ziua Internationala a Drepturilor Copilului este marcata de manifestari educative in gradinite,in scoli speciale sau complexe de servicii sociale destinate copiilor. Manifestarile festive sunt demne de semnalat, dar nu sunt suficiente pentru schimbarea reala a mentalitatilor. Conform unui studiu, 84% dintre copiii romani sunt pedepsiti in familie si 47,5% dintre parintii intervievati declara ca utilizeaza bataia ca metoda de disciplinare a copilului. O vorba batraneasca de-a noastra spune ca “bataia este rupta din rai”,insa 4,3% dintre copiii batuti in Romania au avut nevoie deingrijiri medicale, ca urmare a acestor batai, si este vorba uneori, de batai in urma carora copii au necesitat foarte multe zile de spitalizare si au devenit chiar infirmi. Avem, din nefericire, tot mai multi copii in Romania care nu au acces la aceste drepturi fundamentale ale lor, care nu au acces la ingrijirea si educatia de care au nevoie. Cauzele sunt economice, dar si morale. Inca exista probleme legate de cresterea delicventei juvenile si expunerea si consumul de alcool si droguri in randul copiilor si, de aceea, ne revine obligatia de a face tot ce tine de noi pentru a promova protectia drepturilor copiilor, sa contribuim la satisfacerea nevoilor de baza ale acestora si sa marim posibilitatile copiilor de a-si valorifica la maxim potentialul” a declarat senatorul Doina Federovici.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.