Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În fiecare an, în ziua de 21 martie, Fundatia Star of Hope Romania celebreaza Ziua Internationala a Sindromului Down. Cu aceasta ocazie la Iasi fundatia a organizat un Mars al Diversitatii la care toti participantii au purtat sosete colorate in semnul distinctiei pe care o face cromozonul X la persoanele cu Sindrom Down.
La Dorohoi, ziua de 21 martie a fost marcata prin organizarea unor activitati comune ale copiilor Centrului Steaua Sperantei Dorohoi cu copiii si cadrele didactice de la Gradinita Stefan cel Mare si Sfant precum si Clubul Copiilor Dorohoi.
Prin activitatile desfasurate in perioada 17 – 21 martie la Clubul Copiilor Dorohoi, in cadrul „Clubului Prieteniei”, am dorit sa marcam Ziua Internationala a Persoanelor cu Sindrom Down. Astfel, copii si tineri de la Centrul “Steaua Sperantei” Dorohoi au socializat si au avut ocazia sa interactioneze cu elevi voluntari veniti pentru a desfasura impreuna activitati la cercurile Clubului Copiilor. Lucrand in echipa, au avut ocazia sa-si petreaca timpul in mod placut si util.
„Nu e prima data cand lucrez cu acesti copii. Imi face mereu o deosebita placere sa fiu alaturi de ei, sa stiu ca am contribuit la cel putin o particica din zambetul lor. Poate ca normalitatea lor este mai frumoasa decat lumea noastra. Ei se bucura de ceea ce au si isi accepta situatia exact asa cum e. Am observat un spirit de altruism reciproc pe care nu il mai intalnim in cotidianul nostru. De fapt, nici nu ar trebui sa existe “al nostru” si “al lor”, merita sa traiasca normal, sa se simta acceptati de toti cei din jurul lor. Ei zambesc, iubesc si traiesc cu o atat de mare emotie, hai sa ne alaturam. Hai sa uitam cateva clipe de grijile noastre si sa ne bucuram alaturi de ei, hai sa incercam sa fim oameni!” - Larisa-Oana Fercalo, clasa a VIII-a.
„Consider ca activitatile desfasurate in cadrul Clubului Prieteniei, impreuna cu copiii de la Star of Hope, sunt educative atat pentru noi, voluntarii, cat si pentru acesti copii care au un suflet atat de curat si sincer. Am ramas impresionat de dorinta lor de a veni la Clubul Copiilor si cred ca implicarea noastra a contribuit la o parte din bucuria lor. Copiii de la Star of Hope au avut alaturi cate un elev voluntar care i-a indrumat si ajutat in folosirea calculatorului si a anumitor softuri educationale.” - Cristian Coroama, clasa a VI-a.
Iniţiat în luna octombrie 2011, “Clubul prieteniei” s-a dovedit un parteneriat de succes între Clubul Copiilor Dorohoi, Fundaţia "Star of Hope" România – Centrul de Consiliere şi Sprijin „Steaua Speranţei” Dorohoi, Grădiniţa cu P.P. "Ştefan cel Mare şi Sfânt" Dorohoi şi Colegiul Naţional "Grigore Ghica" Dorohoi. Elevii voluntari din unităţile partenere au demonstrat implicare şi dorinţă de a interacţiona cât mai des cu copiii şi tinerii de la Fundaţia “Star of Hope”, ceea ce ne determină să continuăm acest proiect cu activităţi educative atractive şi variate. (Prof. Irina-Maria Miron, Clubul Copiilor Dorohoi.
Un alt exemplu de buna colaborare este cel cu Gradinița "Ştefan cel Mare şi Sfânt" Dorohoi prin integrarea cu succes a unui copil cu Sindrom Down în grupa “Florile”.
Denisa are 4 ani ,a fost diagnosticata cu Sindrom Down , frecventează grădiniţa în grupa “ Florile” fiind îndrăgită de toţi cei din jurul ei (copii şi adulţi), participând la activităţi, jocuri, având reale potenţialităţi de dezvoltare. De fiecare dată când intră în clasă toţi copiii o întâmpină cu braţele deschise şi aceasta datorită faptului că Denisa este afectuoasă, veselă, dornică de compania copiilor cu care s-a deprins relativ uşor.
Grădiniţa este locul în care copilul îşi formează personalitatea în şi prin relaţiile sociale pe care aceasta le ofera si de aceea copiii cu deficienţă au nevoie de sprijinul unei instituţii de învăţământ preşcolar pentru a putea face faţă solicitărilor şcolare ulterioare. Cunoscând faptul că cele mai multe nevoi ale copilului cu dizabilităţi sunt identice cu ale celorlalţi copii – nevoia de prieteni, de a fi incluşi într-un grup, de a face parte din comunitatea locală – s-au folosit metode şi strategii centrate pe copil, în funcţie de particularităţile lui, creînd mediul care să favorizeze şi să sprijine învăţarea şi integrarea integrarea Denisei (copil cu Sindrom Down) în grupă.
Copilul – această ființă pură ca o floare –dă sens vieții,o implinește și o infrumusețează, ei au nevoie de indrumarea noastră,de ințelegere, de răbdare, adultul este un punct de reper după care se ghidează in comportament .Părinte sau educator,adultul ii oferă copilului modele de comportament și de aceea trebuie să privim cu responsabilitate acțiunile noastre și să-i oferim posibilitatea de a invăța conduite pozitive.
Acum, în prag de primăvară, desfășurăm activități specifice anotimpului, abordăm teme diferite, pentru a-i ajuta pe copii să ințeleagă mai ușor că cei din jurul lor pot fi altfel,dar in același timp persoane asemănătoare lui.Prin activități adecvate incercăm sa-i facem pe copii să ințeleagă că dacă diferențele vor fi respectate și valorizate, atunci prejudecățile vor fi combătute. (Prof. Anișoara – Doinița Dupu)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.