Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Istoric: în urmă cu un an, Campania „ROŢI FĂRĂ RAMPE & RAMPE PENTRU ROŢI” a fost demarată din dorinţa de a evidenţia gradul de accesibilizare al Municipiului Dorohoi. Au fost surprinse cca 50 de imagini, conform cărora rampele de acces în instituţiile publice au putut fi clasificate în trei categorii: optime, inaccesibile şi inexistente – clipul rezultat şi promovat exemplificând cele relatate.
În acelaşi context, am încercat să găsim răspunsul la trei întrebări:
1.Cât de des sunt folosite rampele de acces de către beneficiarii pentru care s-a făcut investiţia?
2.Ştiu utilizatorii de fotolii rulante că au dreptul să se auto-reprezinte?
3.Sunt dispuşi funcţionarii publici să poarte un dialog direct cu o persoană cu dizabilităţi?
23 mai 2014 a fost ziua în care Acţiunea publică SEMAPHOR DOROHOIAN, ne-a ajutat să desprindem concluzia că: Rampele de acces nu mai reprezintă o curiozitate pentru cetăţeni. Ele există, dar… fără a le fi conştientizată adevărata semnificaţie şi importanţa în procesul egalizării şanselor persoanelor cu dizabilităţi.
Asociaţia IHTIS a punctat încă o zi în graficul activităţilor de voluntariat 2014, prezentând instituţiilor importante ale comunităţii dorohoiene o altfel de imagine a grupurilor vulnerabile. Pe parcursul a două ore, voluntarii IHTIS au trecut pragul a diverse instituţii (Primărie, Judecătorie, Cadastru, ANAF, Bănci, Centre sociale şi medicale, farmacii şi unităţi comerciale, piaţa centrală etc.), înmânând direct sau indirect 20 de Diplome – ca semn de apreciere faţă de instituţiile optim accesibilizate din Municipiul Dorohoi.
Caracteristica zilei a fost TEAMĂ, majoritatea celor abordaţi fiind surprinşi, deseori chiar greu de convins, că nu dorim nimic altceva decât să le înmânăm o Diplomă de apreciere. Ne întrebam: DE CE ACEST SENTIMENT, din moment ce strânsa colaborare dintre ONG-uri şi autorităţi publice reprezintă un obiectiv democratic major, atât la nivel naţional cât şi European?
Au existat însă şi opinii care ne-au bucurat: „SE ÎNTÂMPLĂ ŞI AŞA CEVA?”. Da, acesta este rolul unui ONG într-o comunitate: SĂ GENEREZE SCHIMBAREA… Etichetat „vulnerabil” / gândesc responsabil – este proiectul în cadrul căruia a fost realizată această a treia acţiune. Îndrăznim să credem că cei contactaţi au analizat, măcar pentru câteva minute, ineditul mesajului nostru: „RAMPA ACCESIBILĂ = DREPT RESPECTAT”.
Finanţator: Reţeaua socială „Acţionăm Responsabil”.
Parteneri: APC Europe Direct Botoşani (dl. Radu Cajvaneanu), Asociaţia ARLECHIN Botoşani (dl. Flavius Damean), Ziare Botoşani, Dorohoi News (dl. Dorin Birta), Monitorul, Ştiri.bt (dna Florentina Tonita). Mihaela Mihaescu
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.