Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Organizația Salvați Copiii, în calitate de coordonator al programului naţional Sigur.info, alături de Fundația Orange, lansează E-sight, un proiect de educație digitală și integrare socială cu ajutorul noilor tehnologii, care se adresează copiilor nevăzători și cu deficiențe de vedere incluși în unitățile de învățământ special aflate în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Buzău, Târgu Frumos și Arad.
Studiile din ultimii ani ne arată că, în România, politicile de integrare socială a persoanelor cu deficiențe de vedere sunt implementate doar parțial. Conform Raportului EurActiv pe anul 2012, România a rămas în urma multor țări europene în ceea ce privește integrarea pe piața muncii a persoanelor cu deficiențe de vedere, aproximativ 90% dintre acestea fiind șomere, iar conform datelor oferite de The European Disability Forum, accesul deficitar la informație este principala cauză a acestei situații.
Astfel, Organizația Salvați Copiii și Fundația Orange vin în sprijinul copiilor cu deficiențe de vedere prin intermediul proiectului E-sight, al cărui obiectiv este încurajarea şi educarea acestora cu privire la utilizarea de software şi servicii online destinate comunicării şi exprimării, ca mijloc de participare socială şi integrare, prin colaborare cu tineri fără deficienţe de vedere şi cu experţi. Cu permanta susţinere acordată de Asociaţia Nevăzătorilor din România, echipa de proiect se va asigura că activităţile sunt adaptate nevoilor reale identificate în rândul copiilor curprinşi în proiect. E-sight este unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul ediției 2014 a programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, derulat anual de Fundația Orange. Proiectul va fi finalizat în iunie 2015, până atunci urmând să cuprindă o serie de activități prin care copiii cu deficiențe de vedere vor beneficia de resurse educaționale adaptate nevoilor lor speciale de învățare: între acestea, workshop-uri pentru dezvoltare personală și participarea în cadrul unor sesiuni organizate în colaborare cu angajați Orange, unde vor avea ocazia să discute despre oportunitățile de integrare în societate și de acces pe piața muncii.
Acest demers vine în sprijinul persoanelor nevăzătoare și prin dezvoltarea unei platforme online, care va cuprinde resurse relevante și aplicații necesare copiilor în activitățile lor zilnice. Ea va reprezenta, totodată, și spațiul în care resursele sau proiectele propuse de copii vor fi prezentate publicului, facilitând astfel interacțiunea dintre copiii, voluntarii și angajații Orange implicați în proiect, devenind o comunitate care va încuraja schimbul de idei și comunicarea.
Proiectul se va finaliza prin lansarea unui documentar, care va ilustra aspecte din viața de zi cu zi a copiilor cu deficiențe de vedere din România. Documentarul va contribui la îmbunătățirea nivelului de conștientizare în rândul publicului cu privire la dificultățile pe care copiii nevăzători le întâmpină constant și la modalitățile prin aceștia pot fi sprijiniți în activitățile lor.
„Situația acestor micuți este adesea ignorată de autorități, poate și din cauza numărului mic de copii cu dizabilități vizuale raportat oficial, puțin peste 3.000, cifră evident subevaluată. În măsura posibilităților, organizațiile nonguvernamentale pot suplini o parte din nevoile acestor copii, în primul rând prin furnizarea de suport educațional și tehnologie asistivă. Ne bucurăm să continuăm colaborarea cu Fundaţia Orange, marcând atfel o nouă etapă a parteneriatului început în anul 2012, prin care ne-am propus să contribuim la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu deficiențe de vedere și de auz din România, precum și la integrarea socială a acestora”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
„Copiii cu deficienţe de vedere au nevoie de comunicare, de relaţionare și în același timp au o mare dorinţă de a învăţa lucruri noi. Proiectul E-sight le oferă acestor copii acces la informaţii esenţiale pentru zilele noastre. Ei vor fi instruiţi cu privire la noile tehnologii și de asemenea vor dobândi cunoștinţe și abilităţi care îi vor pregăti pentru viaţa de adult, ajutându-i să se integreze în societate.” a completat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange.
În cadrul proiectului vor fi implicaţi 1000 de copii cu deficienţe de văz, integraţi în şcoli speciale, însemnând toţi elevii încadraţi în acest gen de sistem şcolar. Grupul ţintă secundar e reprezentat de 20 de profesori şi educatori din aceste şcoli şi 25 de angajaţi Orange care vor deveni mentori pentru copii.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.