Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ziua mondială a sindromului Down se marchează anual la 21 martie. Este o zi de conștientizare, la nivel global, a problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom, o afecțiune congenitală cauzată de existența unui cromozom suplimentar, 21. Din păcate, persoanele cu Down sunt mai greu acceptate, sprijinite și integrate în comunitate. Și, totuși, sunt din ce în ce mai mulți cei care își deschid sufletul către aceste persoane și primesc, astfel, zilnic lecții despre dragoste.
Fiecare dimineaţă pentru copiii cu Sindrom Down înseamnă o nouă provocare, atât pentru ei, cât şi pentru părinţii lor. Aceştia trebuie să înveţe zilnic lucruri pe care copiii normali le fac în mod instinctiv: să meargă, să mănânce, să se joace. Tot ce știu instinctiv copiii cu Sindrom Down este să iubească necondiționat și în fiecare zi le dau celor din jurul lor lecții de empatie, cu zâmbetul pe buze, fără să aștepte nimic în schimb.
De aceea, Campania derulată de către Fundaţia Star of Hope în această perioadă , a fost sub denumirea ,, Iubesc să strâng lumea la piept”, care a avut drept scop informarea și sensibilizarea societății și autorităților asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranței și deschiderii față de incluziunea socială a persoanelor cu Sindrom Down.
La Centrul "Steaua Sperantei Dorohoi" acest eveniment a fost marcat împreună cu parteneri din Suedia și Primarul Mun. Dorohoi, Dorin Alexandrescu. Acestui eveniment s-au alăturat studenţi din anul II si III de la Şcoala Postliceală FEG din Dorohoi coordonaţi de dir. prof. Bolohan Mihai. Aceștia s-au implicat cu tot sufletul la colorarea desenului “Iubesc sa strang lumea la piept”, prin care şi-au manifestat afecţiunea faţă de copiii cu Sindrom Down. Momentul culminant a fost împărţirea cadourilor aduse de voluntari acestor copiilor.
O altă activitate a fost desfăşurată împreună cu copiii din grupa Florile de la Grădiniţa ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt ” coordonați de doamnele prof. Elena Leancă şi Cătălina Simona Leancă. În această grupă este integrată Denisa, o fetiţă de 8 ani cu Sindrom Down şi care în paralel fregventează Centrul,, Steaua Speranţei” pentru continuarea recuperării. La grupă copiii au realizat împreună doua desene „Iubesc sa strang lumea la piept”.
„La noi în grădiniţă şi mai ales în grupă, Denisa se bucură de aceeaşi atenţie pe care o acordăm şi celorlalţi copii, nu numai pentru a o ajuta, dar şi pentru că ea, la rândul ei, poate ajuta pe alţii să-şi dezvolte acele capacităţi de empatie, dragoste şi responsabilitate. Denisa, de patru ani de când frecventează această grupă ne-a determinat să învăţăm cum trebuie să trăim alături de aceşti copii diferiţi şi totuşi esenţiali, profunzi şi extrem de umani. Acceptând-o pe Denisa, noi toţi îi respectăm demnitatea umană şi o îmbrăţişăm aşa cum face ea în fiecare zi când intra în sala de grupă.”, a declarat prof. Elena Leancă şi Cătălina Simona Leancă.
„ Pentru mine unul dintre cele mai importante puncte de cotitură din viață a fost când am devenit mama unei fetițe cu Sindrom Down. Denisa, încă de la naștere a fost o nouă provocare pentru noi și în cei 8 ani am învățat cele mai adânci și mai frumoase lecții de viață. Ca părinte am trecut prin emoții, furie, prin a nu accepta adevărul dar în final, prin multe lupte cu sinele am ajuns să mă întreb: Și acum ce trebuie să fac ? Pe ce drum să apuc, pentru ca copilului meu sa-i fie bine? Am hotărât că trebuie să facem din viața ei un lucru frumos, pentru că fiecare copil are scop, sens și frumusețe. Primii pași în recuperarea copilului nostru și întărirea familiei au fost oferiți de Fundația Star of Hope , care pentru noi au devenit ca o a doua familie. Acum pot să spun doar atât: Vrei să știi ce-i fericirea și iubirea necondiționată? Uită-te cu atenție la Copii cu Sindrom Down.”, a menționat mama unui fetițe cu Sindrom Down.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.