Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Fundaţia Star of Hope Romania a marcat Ziua mondială a autismului la Dorohoi in parteneriat cu Gradiniţa „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Grădiniţa cu P.P. nr.6, Şcoala nr. 2 şi Şcoala Alexandru Ioan Cuza.
Autismul este o tulburare de spectru, de aceea persoanele cu autism sunt foarte diferite, unele pot vorbi, altele nu; unele pot învăța vizual, altele auditiv; unele pot fi sociabile, altele mai puţin. Autismul nu se poate vindeca, dar se poate recupera. Prin intervenţie timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot trăi o viaţă independentă, pot să recupereze atât de mult încât să nu poată fi deosebiţi de ceilalţi copii. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp.
In acest sens au fost organizate cinci activităţi pentru conştientizarea, sensibilizarea copiilor şi comunitaţii, activităţi deosebite cu impact emoţional mare.
La Grădiniţa „Ştefancel Mare şi Sfânt” s-a realizat activitatea „Împreună ne jucăm”. Grupa Fluturaşii, coordonați de doamnele prof. Burlacu Lenuţa şi prof. Druţu Alina au organizat o activitate practică şi un joc muzical. În această grupă sunt integraţi doi copii cu dizabilităţi dintre care unul are autism. Copii au cântat, au dansat şi s-au bucurat împreună. Activitatea a avut ca obiective adaptarea comportamentului copiilor cu CES la cerinţele grupului în care trăiesc şi adaptarea copiilor în diferite contexte sociale.
La Grădiniţa cu P.P. nr.6 s-a realizat activitatea „O lume necunoscuta şi totuşi atractivă” „Drumul meu spre cunoaşterea unei altfel de lumi a început în urmă cu câţiva ani. Printre copiii bucuroşi de revederea grădiniţei am primit şi o fetiţă cu ochii mari, care se legăna de pe un picior pe altul. Privireaei se refugia într-un tărâm interior, imaginar, iar mâinile micuţe acoperea uurechile pentru a le proteja de glasurile vesele din jurul său. Primul meu impuls a fost să spun NU – nu ştiam foarte multe despre acest sindrom-autism, îmi era teamă de necunoscut şi nereuşită. Acum, această fetiţă are ochii la fel de mari, dar mă priveşte mereu zâmbind, oriunde ne întâlnim. Implicarea cu seriozitatea educatoarelor în programul educaţional al unui copil autist poate conduce la obţinerea unor efecte pozitive în comportamentul şi priceperile copilului.
Rezultatele bune sunt posibile atunci când între educatoare şi copil se stabileşte o legătură afectivă, aceasta putând deschide poarta spre dezvoltarea mentală a copilului. Educatoarea trebuie să-l înveţe pe copilul autist să trăiască experienţa plăcută, să înţeleagă că întâmplările din jurul lui au o cauză şi că există o soluţie pentru orice” (Prof. DUPU MARIELA Coordonator structură)
„Integrarea copilului cu autism înseamnă, de fapt, adaptarea la mediu, la colegi, la educatoare, la reguli şi la nivelul de lucru pentru toate tipurile de activităţi de la grupă. Copiii cu autism trebuie integraţi în acea instituţie în care cadrele didactice cred în ei şi în şansele lor. Educatoarele, pe lângă specialiştii care lucrează în centre specializate, pot ajuta copilul autist să se integreze în colectivitate. Acesta având ritm de învăţare diferit necesită foarte mult ajutor şi sprijin din partea educatoarei”. (Prof. Monica Şotropa)
Şcoala Nr. 2 – s-a realizata ctivitatea „Clasa mea - o mica familie" - Clasa I „Avem in clasa noastra un copil integrat cu autism. Este un copil bun, atentsi care s-a integrat bine in clasa. Este mai dificil de lucrat cu copii cu cerinţe educative speciale, in sensul că trebuie urmăriţi mereu, îndrumaţi mai mult decât ceilalţi copii din clasa. Este nevoie de materiale didactice specifice, vizuale în special, care îl ajută pe învăţător şi pecopil. Însă atâta timp cât sunt atenţi şi nu deranjează colegii, este posibil să înveţe şi ei lucrurile pe care trebuie să le ştie un copil de vârsta lor. Eu consider că elevii din clasă au avut şi ei de învăţat multe de la elevul cu autism, în primul rând acceptarea, la fel cum şi el a învăţat multe de la colegii lui. (prof inv. Primar Gireada Livia)
Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” – s-au realizat doua activităţi. Prima activitate s-a desfăşurat în clasa pregatitoare step by step coordonati de d-na prof. AlexaIrina. A doua activitate s-a organizat la cl a III a un Dans Popular „Suita Moldovenească” jucat de ansamblul „Muguraşii” coordonaţi de prof. Apostu Cristina şi prof. Ropotă Daniela.
„Mulţumesc tuturor partenerilor, directori, cadre didactice, părinţi care v-aţi implicat în realizarea acestor activităţi atât de frumoase şi reuşite. Felicitari, pentru că aţi evidenţiat faptul că şi aceşti copiii au drept la educaţie şi joc la fel ca toţi copiii. Viaţa nu este atât de simplă, dar când te uiţi în ochiii frumoşi ai copiilor cu autism iţi dai seama că poate ar vrea să te înţeleagă dar, noi suntem atât de complicaţi pentru ei. De aceea, apreciem munca şi efortul dumneavoastră pentru că militaţi alături de noi ca să aducem un strop de bucurie şi împlinire în inimile copiilor cu autism cât şi părinţilor lor. Aşa cum ei au fost aleşi să se nască aşa şi noi putem fi printre cei care avem posibilitatea să le facem viaţa mai frumoasă.” (As. Camelia Topala – coordonator Centrul Steaua Speranţei)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.