Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În sezonul rece, creşte numărul copiilor care ajung la spital cu arsuri. Statistica arată că în ultimii şase ani, 642 de copii din judeţul Botoşani au ajuns la spital după ce au suferit arsuri în diverse împrejurări. Numai în acest an, 68 de copilaşi au ajuns pe patul de spital după ce s-au opărit cu apă fierbinte. Alţi 74 de micuţi au fost spitalizaţi cu arsuri provocate după ce au atins corpuri incandescente.
Întrucât în ultima perioadă, în judeţul Botoşani, mai mulţi copii au ajuns la spital după ce au suferit arsuri în diverse împrejurări, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani aduce în atenţia publică sfaturi pentru prevenirea acestor accidente casnice.
Aragazul, plita, cuptorul, cuptoraşul din curte, cuptorul cu microunde pot provoca arsuri serioase unui copil, dacă le atinge când sunt fierbinţi. Folosiţi la aragaz, pe cât e posibil, arzătoarele dinspre perete. Îndreptaţi mânerele tigăilor şi cratiţelor spre perete, ca micuţul să nu fie tentat să le apuce.
Dacă sursa de căldură a casei şi locul de gătit e plita, aveţi mare grijă la copil! Luaţi toate măsurile ca micuţul să nu aibă acces la plită sau uşiţa sobei fierbinţi! E foarte periculos să-l lasaţi fără supraveghere, chiar şi pentru un minut, într-o încăpere unde există o plită încinsă. Atenţie, de asemenea, ca micuţul să nu se rostogolească pe plită, în cazul în care cuptorul face corp comun cu plita.
Ceaşca cu ceai sau cafea ori vasele cu conţinut fierbinte sunt cauze frecvente de opărire a celor mici. Puneţi vasele cu conţinut fierbinte, după ce le-aţi luat de pe foc, în locuri inaccesibile copilului, la înălţime. Atenţie la cana cu ceai sau cafea – puneţi-o departe de marginea mesei, în nici un caz pe dulăpior, noptieră, etc.
Când gătiţi, luaţi toate măsurile ca micuţul să nu se afle în preajmă: puneţi-l în pătuţul lui sau lasăţi-l în altă cameră, în supravegherea altui membru al familiei. Nu-l ţineţi, în nici un caz, în braţe!
Puneţi fierul de călcat fierbinte într-un loc cât mai sus, inaccesibil copilului.
Ţineţi chibriturile, brichetele, candelele şi lumânările aprinse departe de copil – se poate arde sau pot provoca incendii!
Apa de băiţă poate opări copilul, dacă nu o verificaţi din timp! Înainte de a spăla copilul mic, verificaţi obligatoriu temperatura apei, folosind un termometru special! Temperatura apei nu va depăşi 37* C pentru copilul de până la un an, şi 39*C – pentru copilul mai mare de un an. Niciodată nu adăugaţi apă fierbinte atâta timp cât copilul este în cadă.
Nu fumaţi în casă.
Săptămânal, vom transmite măsuri de prevenire a traumatismelor, intoxicaţiilor, otrăvirilor, înecului, sufocării cu corpi străini, electrocuţie.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.