Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Şomerii beneficiază conform legii de servicii gratuite oferite de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care trebuie să încurajeze şi să uşureze integrarea din nou pe piaţa muncii. În luna octombrie, rata şomajului se afla în scădere cu 7,08% la nivel naţional şi de 2,68% la nivelul Capitalei.
Cei peste 600 de mii de şomeri înregistraţi la nivel naţional pot beneficia de şase tipuri de servicii gratuite, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Serviciile sunt accesibile tuturor şomerilor care în prealabil s-au înregistrat la agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţin.
Mariana Bucaleţ, şef Seviciu Formare Profesională în cadrul Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM), spune că un angajat care a rămas fără un loc de muncă trebuie să-şi păstreze calmul şi să facă ceea ce depinde de el în soluţionarea problemei. „Proaspătul şomer trebuie să se prezinte la agenţia de ocuparea forţei de muncă de pe raza sectorului unde domiciliază cu un set de acte ca să se înregistreze ca persoană în căutarea unui loc de muncă", îndrumă Bucaleţ. „Astfel, poate beneficia de indemnizaţia de şomaj, dacă îndeplineşte condiţiile le-gale, plus de toate serviciile gratuite pe care agenţia de ocupare le oferă", explică reprezentanta -AMOFM. Actele solicitate de către orice agenţie din ţară sunt: cartea de muncă sau o adeverinţă de la fostul loc de muncă, o adeverinţă medicală, certificat de căsătorie, diploma care atestă absolvirea ultimei şcoli, plus o adeverinţă de la circa financiară că şomerul nu înregistrează venituri. Actele fotocopiate trebuie însoţite de original.
Demisia duce la neindemnizaţie
Odată înscris în baza de date a agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă, şomerul poate beneficia gratuit de serviciile care îl pot sprijini în găsirea unui nou loc de muncă. Persoanele care nu -şi-au dat demisia de la fostul loc de muncă şi care au cotizat la bugetul asigurărilor pentru somaj cel puţin 12 luni în ultimile 24, poate beneficia de o indemnizaţie. „În funcţie de vechime, stagiul de cotizare, indemnizaţia diferă de la şomer la şomer. Ea are o parte fixă (75% din salariul minim pe economie), plus un procent în funcţie de vechime", explică Bucaleţ.
Dar, chiar şi în caz de demisie, şomerul, odată înregistrat, poate beneficia de celelalte servicii gratuite, precum de formare profesională, de mediere, de informare şi consiliere, iar, dacă se încadrează în anumite grupuri-ţintă, angajatorul care îl va angaja va beneficia de anumite subvenţii. Spre exemplu, Mariana Bucaleţ susţine că în cazul indemnizaţiilor pentru un absolvent de studii superioare, subvenţia este de 1,5 indicatori sociali de referinţă (750 lei - n.r.), pentru absolventul de studii medii şi şcoală postliceală, subvenţia este de 1,2 (600 lei - n.r.), iar pentru absolvenţii şcolilor de arte şi meserii, subvenţia este de 1 (500 lei - n.r.). Important de ştiut este faptul că subvenţia este primită de angajator timp de un an de zile, cu obligaţia de a păstra raporturile de serviciu cu angajatul încă doi ani.
Mediere şi formare profesională
Dintre serviciile gratuite, medierea muncii este principalul care vine în reintegrarea şomerului pe piaţa muncii. Mai concret, prin acest proces, se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu.
Mai mult, în cazul în care şomerul este calificat într-un domeniu care nu mai are căutare sau este subcalificat, el poate beneficia de formare profesională. Astfel, îi este asigurată creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii. „Pentru sfârşitul anului 2010, în Bucureşti, avem în derulare o procedură de selecţie pentru şapte meserii: patiser, ospătar, electrician, instalator, contabil, manichiură, pedichiură, la finalul căreia cei interesaţi se pot înscrie", precizează Bucaleţ.
Servicii pentru şomeri
Informarea şi consilierea -profesională;
Medierea muncii;
Formarea profesională;
Consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri;
Completarea veniturilor salariale ale angajaţilor;
Stimularea mobilităţii forţei de muncă.
Cine poate primi indemnizaţie
1. Angajaţi care şi-au încetat contractul de muncă din motive neimputabile lor;
2. Absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se angajeze;
3. Persoane care şi-au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi care, ulterior, şi-au redobândit capacitatea de muncă şi nu au reuşit să se încadreze în muncă;
4. Persoane care au încheiat contract
de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj ce li s-ar cuveni potrivit legii
sursa: romanialibera.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.