Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Asociația IHTIS punctează Anul European al Patrimoniului Cultural, printr-un eveniment cu caracter umanitar organizat în data de 24 iunie 2018 / orele 10.00 – 18.00, în parteneriat cu: Memorialul Ipotești – Centrul de Studii „Mihai Eminescu” / Amfiteatrul „Laurenția Ulici” & Foișor (locația evenimentului); APC Europe Direct Botoșani; Școala Gimnazială Nr.8, Suceava.
Justificare:
Începând din anul 2009, ASOCIAȚIA CULTURALĂ A COREGRAFILOR, SCENOGRAFILOR, ARTIȘTILOR LIBER PROFESIONIȘTI ȘI AMATORI DIN CONSTANȚA a inclus, în cadrul Festivalului Național de Folclor (concurs) pentru copii și tineri interpreți ai cântecului și dansului popular “DOBROGE, VATRĂ DE FOLCLOR“, o Secțiune pentru concurenții vocali, instrumentiști sau dansatori CU DIZABILITĂȚI, având vârste între 8 și 35 ani, sprijinind participarea cu șanse egale, evaluarea și promovarea acestora. Astfel, a început colaborarea cu IHTIS.
„Festivalul “DOBROGE, VATRĂ DE FOLCLOR“ îşi propune să contribuie la descoperirea şi promovarea celor mai valoroşi interpreţi de cântece și dansuri populare din România. Concurenții cu dizabilități au suficiente resurse pentru a se auto-reprezenta prin cântecul popular și ținută, pe mulți dintre ei scena festivalului nostru determinându-i să se perfecționeze în această frumoasă profesie, fiind astăzi studenți la Conservator. Suntem exigenți, oferim șanse egale și ne mândrim cu rezultate pe măsură.…” – a declarat D-l Ovidiu Roșca - ACCSALPA Constanța.
Scop:
Deoarece numărul participanților la această secțiune este deseori sub limita locurilor acordate concurenților cu dizabilități – minim 4 și maxim 10 locuri – Asociația IHTIS încearcă să sprijine această secțiune de concurs, prin: acordarea unor burse care să asigure gratuitate la serviciile de masă și cazare pentru elevii cu dizabilități care se remarcă prin talent și seriozitate în slujirea folclorului românesc, dar nu își permit - din punct de vedere financiar – costurile acestui festival (435 lei / persoană), la acestea adăugându-se transportul zilnic și taxa pentru însoțitorii concurenților, fără de care nu s-ar putea descurca.
Obiectiv:
Evenimentul ÎMPREUNĂ ILUSTRĂM INCLUZIUNEA se va concretiza prin două acțiuni distincte: SPECTACOL FOLCLORIC și/sau SĂRBĂTOAREA GUSTULUI, înscrierea însemnând completarea unei fișe și plata unei taxe de participare – 10 lei membru / grup sau 50 lei participant individual – donații care vor asigura atingerea scopului propus.
Activități:
-Spectacolul folcloric „POPULARI și SOLIDARI” – acțiune susținută în Sala Amfiteatru „Laurenția Ulici”, din incinta Memorialului Ipotești – responsabil Mihaela Mihăescu, Asociația IHTIS, intervalul orar 10.00 – 14.00.
Și …
-„Sărbătoarea gustului” – acțiune desfășurată în Foișorul din incinta Memorialului Ipotești, constând într-o prezentare - concurs de produse tradiționale aduse de elevi, încurajând: alimentația sănătoasă, diversificată și echilibrată; meseriile din alimentație și agricultură; o atitudine eco-responsabilă – coordonator - înv. Maria Rotaru, Școala Gimnazială Nr.8, Suceava, intervalul orar 14.30 – 17.00.
„Evenimentul organizat pe 24 iunie la Ipotești„ trebuie să fie perceput ca mijloc de susținere și promovare a artiștilor care, prin cântecul popular, reușesc să-și depășească statutul social, ilustrând prin cântec latura frumoasă prin care Dumnezeu a compensat limitările / dizabilitățile lor. Prezența la acest festival înseamnă muncă. Nu mergem în vacanță, deși vom sta 6 zile pe litoral. Au fost ediții când nu am avut timp să vedem marea… Juriul este de excepție, de aceea, pe scena DVFR trebuie să ajungă concurenți de excepție, chiar dacă au o dizabilitate. Fișele de preselecție sunt grăitoare. Pentru ei pledez, pentru ei încerc să atrag câteva donații. INVESTIND ÎN SOLIȘTII CU DIZABILITĂȚI – iubitori și viitori slujitori ai folclorului românesc, INVESTIM ÎN ARTĂ, FOLCLOR ȘI TRADIȚIE. În afara zilei de concurs, seară de seară soliștii vor fi pe scenă, în fața a sute de spectatori. Aici, vom ilustra cu adevărat INCLUZIUNEA, Grupul IHTIS – trebuie alcătuit din artiști cu și fără dizabilități –prin urmare și donatorii pot fi incluși în preselecția pentru un loc gratuit în festivalul de pe litoral. Cântărim abilitățile dar și solidaritatea fiecăruia. Concurăm separat dar învățăm să fim o echipă. A urca pe scenă la brațul unui coleg de cântec și a ieși la fel, generează imaginea normalității, a incluziunii, făcând deficiența fizică mai puțin vizibilă. Așadar, IHTIS și ACCSALPA Constanța au o misiune deloc ușoară. Este un an greu, fără finanțare, dar sunt optimistă… Dumnezeu ne va fi în preajmă și de această dată.„ – a declarat: Mihaela Mihăescu, reprezentant IHTIS.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.