Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
DAS Dorohoi anunta ca începând cu data de 01.01.2011 a fost adoptată Legea nr.277/2010, privind alocaţia pentru susţinerea familiei, dată la care a fost abrogată Ordonanţa de Urgenţă nr.105/2003, privind alocaţia familială complementară/de susţinere pentru familia monoparentală, iar în data de 21 ianuarie 2011 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr.277/2010.
Principalele prevederi ale acestor acte normative sunt:
-alocatia se acorda lunar, pe baza cererii si declaratiei pe propria raspundere intocmite de reprezentantul familiei, care este însoţitâ de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia, şi după caz, privind frecventarea cursurilor şcolare de către copii aflaţi în întreţinere.
Actele doveditoare care trebuie prezentate,anexă la cerere sunt:
2 dosare cu şină ;
Cerere+ declaraţie tip 2 exemplare ;
Copie după livretul de familie ;
Copie după actele de identitate (B.I., C.I. ) ;
Adeverinţă privind starea materiala, cu specificaţia tipului de teren deţinut;
Adeverinţă de la Financiar (cu venit impozabil), ambii soţi ;
Adeverinţă de la impozite şi taxe locale privind bunurile mobile şi imobile deţinute ;
Adeverinţă de elev , cu specificaţia dacă elevul frecventează cursurile şcolare şi dacă repetă sau nu anul şcolar ;
Adeverinţă de salariu, cu venitul net aferent lunii anterioare depunerii cererii, cupon de pensie pentru pensionari, adeverinţă de la financiar pentru persoanele fizice autorizate,alte acte privind veniturile realizate;
Certificat de încadrare într-un grad de handicap (după caz)
Certificat medical în cazul întreruperii temporare a frecventării cursurilor de învăţământ (după caz).
-stabilirea limitei maxime de venituri până la care se acordă alocaţia la 370 lei/persoană;
-diferenţierea acordării alocaţiilor familiale în funcţie de veniturile familiilor şi numărul de copii din familie, respectiv stabilirea a două tranşe de venituri astfel:
- Familia cu 2 părinţi Venituri 0 - 200 lei
1 copil 30 lei
2 copii 60 lei
3 copii 90 lei
4 sau mai mulţi copii 120 lei
Venituri 201 - 370 lei
1 copil 25 lei
2 copii 50 lei
3 copii 75 lei
4 sau mai mulţi copii 100 lei
- Familia cu 1 părinte Venituri 0 - 200 lei
1 copil 50 lei
2 copii 100 lei
3 copii 150 lei
4 sau mai mulţi copii 200 lei
Venituri 201 - 370 lei
1 copil 45 lei
2 copii 90 lei
3 copii 135 lei
4 sau mai mulţi copii 180 lei
la stabilire venitului mediu net pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, sau , după caz, le-au realizat în luna anterioară solicitării dreptului, aşa cum sunt acestea prevăzute la art.8 alin(1)-(7) din Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare( în cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiei, cum ar fi: clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, autoturisme, peste 1000 mp teren intravilan, nu beneficiază de această prestaţie socială) ;
familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, beneficiaza de alocatie in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant organizate potrivit legii si nu inregistreaza absente nemotivate in cursul unui semestru care sa conduca la scaderea notei la purtare sub 8;
pentru familiile care au in intretinere copii cu handicap grav sau accentuat, de varsta scolara si care nu frecventeaza o forma legala de invatamant, alocatia se acorda cu conditia prezentarii certificatului de incadrare intr-un grad de handicap si a dovezii eliberate de secretariatele comisiilor pentru protecţie copilului, prin care se atesta faptul ca respectivul copil nu poate fi inscris in nicio forma de invatamant.
în cazul in care se constata absente nemotivate pe parcursul unui semestru scolar, cuantumul alocatiei se diminueaza proportional cu numarul absentelor, dupa cum urmeaza:
- cu cate 20% pentru fiecare copil care inregistreaza un numar de maximum 10 absente;
- cu cate 50% pentru fiecare copil care inregistreaza un numar de maximum 20 de absente.
- în vederea solutionarii cererii pentru acordarea alocatiei, primarul dispune, in mod obligatoriu, verificarea prin ancheta sociala, la domiciliul sau, dupa caz, la resedinta solicitantului, a situatiei ce rezulta din datele inscrise in actele doveditoare.
- dreptul la alocatie se stabileste prin dispozitie scrisa a primarului si se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii.
-plata alocatiei se asigura lunar de catre agentiile judetene pe baza de mandat postal sau, dupa caz, in cont personal ori in cont de card, potrivit dispozitiilor art. 23 din lege, tinand seama de optiunea beneficiarului. Plata se efectueaza in luna curenta pentru drepturile lunii anterioare.
-pentru copiii de varsta scolara din familiile care beneficiaza de alocatie, inspectoratele scolare judetene, au obligatia de a comunica agentiilor teritoriale, pana la data de 15 a lunii urmatoare incheierii semestrului scolar, situatia privind absentele scolare nemotivate inregistrate de catre acesti copii, conform formatului electronic convenit cu agentiile teritoriale.
- dupa stabilirea dreptului la alocatie, titularul acesteia are obligatia de a depune, din 6 in 6 luni, la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta familia acestuia, o declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile realizate de membrii acesteia..
- în cazul in care intervin modificari cu privire la componenta familiei si/sau a veniturilor realizate de membrii acesteia, titularul alocatiei are obligatia ca, in termen de maximum 10 zile, sa comunice in scris primarului modificarile intervenite. (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.