Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca bolile de plamani pot fi cauzate si de mediul in care angajatii isi desfasoara activitatea.
In 2008, in Statele Unite 23.000 de oameni s-au imbolnavit de plamani, iar anual aici 16.000 de persoane isi pierd viata din aceasta cauza.
The Huffington Post prezinta zece dintre cele mai periculoase meserii pentru sanatate.
Muncitorii care lucreaza in constructii sunt cei mai expusi bolilor de plamani, din cauza prafului inhalat in urma demolarilor sau renovarilor. Din aceasta cauza pot aparea cancerul, mezoteliomul sau azbestoza. Cei care lucreaza in astfel de medii sunt sfatuiti sa poarte echipament de protectie, sa foloseasca mastile de respirat. In plus, evitati fumatul pentru a nu va imbolnavi plamanii.
Muncitorii din fabrici sunt si ei expusi la praf, substante chimice sau gaze, adevarati dusmani ai plamanilor. Nu e de mirare de ce tot mai multi oameni se imbolnavesc, iar din pacate unii chiar mor. Si in acest caz sunt recomandate mastile de protectie, scrie ziare.com.
Angajatii sistemului santitar sunt predispusi sa se imbolnaveasca de astm. Este vorba de un procent estimativ de 8-12% din totalul personalului medical.
Problemele apar din cauza pudrei continuta de manusile de latex. In momentul in care manusile sunt date jos, este imposibil ca pudra sa nu se raspandeasca in aer si sa afecteze sanatatea. Tocmai de aceea, pentru a-si proteja angajatii, unele spitale de afara au renuntat la astfel de manusi, preferandu-le in locul lor pe cele sintetice.
Industria textila - Bisinoza este o boala pulmonara comuna in randul persoanelor care lucreaza cu bumbac si care fac tapiterii, prosoape, sosete, lenjerie de pat si haine.
Angajatii pot inhala particule eliberate din diversele materiale, fapt ce duce la aparitia unor serioase probleme respiratorii. Insa, o buna ventilatie a incaperii unde angajatii isi desfasoara activitatea si purtarea de catre acestia a mastilor protectie pot preveni aparitia problemelor.
Barmanii care lucreaza in spatii unde se fumeaza se pot imbolnavi foarte usor de plamani. Riscul este si mai mare daca acestia practica o asemenea meserie de mai multi ani si sunt expusi in mod regulat fumului de tigara.
In prezent multe tari au interzis fumatul in locurile publice (Polonia, Grecia), tocmai pentru a proteja sanatatea oamenilor - atat angajati cat si clienti. Rezultatele ii bucura pe medici, care spun ca dupa aplicarea masurii s-a observat o scadere a imbolnavirilor.
Brutarii sunt expusi riscului de a se imbolnavi de astm bronsic sau de a dezvolta alergii respiratorii din cauza prafului de faina inhalat. Si pentru cei care lucreaza cu astfel de produse alimentare sunt recomandate mastile de protectie, iar camera de lucru trebuie dotata cu sistem de ventilatie.
Industria de masini este o alta ramura care poate fi daunatoare sanatati. Cei mai expusi imbolnavirii sunt muncitorii care lucreaza in sectiile care se ocupa de caroserii. Sprayurile de vopseluri, din cauza substantelor pe care le contin, pot irita pielea, pot crea alegii dar si grave probleme respiratorii. Pentru a evita neplacerile, angajatii sunt sfatuiti sa poarte masti si ochelari de protectie dar si manusi.
Soferii care se ocupa cu livrarea marfurilor, cei care incarca sau descarca marfa cat si lucratorii de la cai ferate pot contracta diferite boli pulmonare, din cauza gazelor de esapament inhalate.
In 2004, un studiu a descoperit ca numarul mare de decese provocate de cancerul pulmonar in randul feroviarilor americani a avut loc dupa ce industria a facut trecerea in anii '50, de la carbune la diesel.
Minerii sunt expusi unui numar mare de boli pulmonare, din cauza prafului in care lucreaza. Silicoza este o boala cronica pulmonara profesionala des intalnita in randul muncitorilor din subteran. In plus, minerii pot suferi si de antracoza sau "plamanul negru", o alta boala care apare din cauza inhalarii prafului de carbune.
Pompierii sunt si ei expusi pericolului de a dezvolta diferite boli pulmonare, din cauza fumui inhalat dar si a substantelor chimice emanate de cladirile in flacari.
Desi mastile de protectie ii apara de tot felul de pericole, din pacate acestea nu sunt tot timpul purtate in misiune. Se intampla in asa numita "faza de revizuire", cand pompierii merg prin moloz pentru a se asigura ca focul nu se reaprinde. (DorohoiNews.ro)
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.