Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Conform Legii nr. 277, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei nr. 889 din 30 decembrie 2010, începând cu luna ianuarie 2011, s-au luat unele măsuri privind acordarea unor prestaţii sociale:
- a incetat acordarea alocatiei complementara si alocatiei de sustinere pentru familia monoparentala, acordate conform O.U.G.105/2003, pemtru toţi beneficiarii din acel moment ai acestei prestaţii
- a fost reglementată acordarea alocaţiei de susţinere a familiei, ca o variantă de înlocuire a alocaţiei recent încetate, în baza unei noi cereri
Ulterior, la sfârşitul lunii ianuarie, s-au emis şi normele de aplicare necesare pentru acordarea noii alocaţii, din acest moment devenind cunoscute condiţiile în care se depune şi se aprobă cererea de acordare a alocaţiei de susţinere a familiei (de exemplu, formatul cererii tipizate sau a anchetei).
Legea 277 din 2010 prevede ca alocatia sa fie acordata atat familiilor cu doi parinti, cat si familiilor monoparentale, pentru copiii care au mai puţin de 18 ani.
Astfel, in cazul familiei cu doi parinti, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 30 lei pentru familia cu un copil;
b) 60 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 90 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 120 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.
In cazul in care venitul familiei cu doi parinti se situeaza intre 201 si 370 de lei, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 25 lei pentru familia cu un copil;
b) 50 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 75 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 100 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Totodata, pentru familia monoparentala, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 50 lei pentru familia cu un copil;
b) 100 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 150 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 200 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.
In acelasi timp, daca venitul familiilor monoparentale este cuprins intre 201 lei si 370 lei, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
e) 45 lei pentru familia cu un copil;
f) 90 lei pentru familia cu 2 copii;
g) 135 lei pentru familia cu 3 copii;
h) 180 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Familiile care au in intretinere copii de varsta scolara beneficiaza de alocatie doar daca copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant organizata potrivit legii si nu inregistreaza absente nejustificate in cursul unui semestru care sa conduca la scaderea notei la purtare la 8. In acest sens, la depunerea cererii de acordare a alocatiei, reprezentantul familiei prezinta la dosar o adeverinta eliberata de unitatea de invatamant la care sunt inscrisi copiii.
În cazul familiilor care au autoturisme, terenuri, animale şi alte bunuri mobile sau imobile, se aplică prevederile Normelor de Aplicare a Legii 416 din 2001, respectiv prevederile cuprinse în anexele 4 şi 5, precum şi în Hotărârea Consiliului Local Dorohoi nr. 37 din 2011.
Pentru depunerea cererii de acordare a alocaţiei de susţinere sunt necesare următoarele acte:
- Cerere şi declaraţie tip (2 exemplare) ;
- Copie după livretul de familie ;
- Copie după actele de identitate (B.I., C.I. ) ;
- Adeverinţă privind starea materiala, cu specificaţia tipului de teren deţinut;
- Adeverinţă de la Financiar (cu venit impozabil), ambii soţi ;
- Adeverinţă de la impozite şi taxe locale privind bunurile mobile şi imobile deţinute + copie după cartea de identitate a autovehiculului dacă este cazul;
- Adeverinţă de elev, cu specificaţia dacă elevul frecventează cursurile şcolare şi dacă repetă sau nu anul şcolar ;
- Adeverinţă de salariu, cu venitul net aferent lunii anterioare depunerii cererii, cupon de pensie pentru pensionari, adeverinţă de la financiar pentru persoanele fizice autorizate,alte acte privind veniturile realizate;
- Certificat de încadrare într-un grad de handicap (după caz)
- Certificat medical în cazul întreruperii temporare a frecventării cursurilor de învăţământ (după caz).
Menţionăm că aceeaşi lege precizează că declaraţia pe proprie răspundere, însoţită de actele doveditoare, trebuie depuse o dată la 6 luni.
De asemenea, actele normative privitoare la această alocaţie prevăd efectuarea de anchete sociale la domiciliul familiei, cel puţin o dată la 12 luni. În acest sens precizăm că în această perioadă se desfăşoară anchete sociale la domiciliul tuturor celor 450 de beneficiari de alocaţie de susţinere a familiei.
In încheiere amintim că potrivit strategiei privind reforma in domeniul asistentei sociale, elaborata de Ministerul Muncii, pana in anul 2013, sistemul de asistenta sociala pentru familiile cu venituri reduse va fi modificat, iar toate ajutoarele platite acum vor fi comasate intr-unul singur.
In strategie se arata ca se va institui o singura prestatie, bazata pe testarea mijloacelor (venituri realizate si bunuri mobile si imobile ce ar putea fi valorificate) prin unificarea venitului minim garantat, alocatiei pentru sustinerea familiei cat si a ajutorului pentru incalzirea locuintei.
Astfel, noua prestatie pentru sprijinirea familiilor cu venituri reduse se va baza pe testarea mijloacelor si se va acorda pe principiul utilizat in prezent la ajutorul social. Se va avea in vedere utilizarea unei scale de echivalenta pentru stabilirea limitei maxime a veniturilor pana la care o familie poate beneficia de noua prestatie precum si acordarea prestatiei ca diferenta intre veniturile familiei si limita maxima stabilita.
Practic, la nivelul anului 2013, in urma comasarii tuturor formelor de ajutor pentru familiile cu venituri reduse, va fi acordat doar un singur tip de ajutor, numit “venit minim de insertie”, la care se vor adauga doar subventiile pentru caldura, acordate la nivel local. Autoritatile estimeaza ca, in acel an, 404.000 de familii din Romania (medie lunara) vor beneficia de acest venit minim de insertie. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.