Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În cadrul serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă în cursul trimestrului I al anului 2012 au fost controlate preventiv 362 unităţi. Au fost verificate în vederea autorizării un număr de 12 unităţi. Au fost rezolvate 6 sesizări, şi aplicate 994 sancţiuni contravenţionale, din care 12 amenzi în valoare totală de 78.500 lei şi 982 avertismente. Au fost cercetate 28 de evenimente.
În ceea ce priveşte raportarea acţiunilor desfăşurate în trimestrul I, din programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii enumerăm o parte dintre ele:
1. Campanie Naţională privind verificarea realizării efective a evaluării riscurilor în Intreprinderile Mici şi Mijlocii . Au fost efectuate controale la 291 unităţi, au fost aplicate 2 amenzi şi 350 avertismente, cuantumul amenzilor aplicate fiind de 20.000 lei. Dintre deficienţele constatate - neefectuarea revizuirii periodice a evaluării riscurilor în cazul începerii unor activităţi noi,
- instrucţiunile proprii elaborate nu acoperă fiecare loc de muncă şi nu ţin cont de evaluarea riscurilor.
2. Campania de monitorizare privind implementarea legislaţiei naţionale care transpune legislaţia comunitară din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost verificaţi 291 agenţi economici, fiind aplicate 374 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 34.500 lei. Dintre deficienţele constatate- lipsa instrucţiunilor proprii necesare instruirii lucrătorilor, - lipsa verificării periodice a instalaţiilor sub presiune şi a instalaţiilor de ridicat, - nesemnalizarea căilor de circulaţie unde există riscul căderii lucrătorilor.
3. Controlul modului de utilizare a echipamentelor de muncă precum şi respectarea tehnologiilor în parchetele de exploatare şi pe drumurile forestiere. Au fost controlate 6 unităţi, aplicate 23 avertismente şi o amendă în valoare de 4.000 lei. Dintre deficienţe – lipsa evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, - neîntocmirea planului de prevenire şi protecţie bazat pe evaluarea riscurilor,- lipsa elementelor de semnalizare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la nivelul parchetelor de exploatare.
4. Verificarea modului în care agenţii economici din confecţii, textile, pielărie respectă prevederile legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost verificate 4 unităţi şi au fost dispuse 21 avertismente. Dintre deficienţele constatate - nerevizuirea planului de perevenire şi protecţie pentru posturile de lucru aparţinând grupurilor sensibile, - utilizarea fişelor individuale de instructaj, neconforme.
5. Verificarea modului în care agenţii economici din domeniul de activitate telecomunicaţii şi reţele prin cablu, respectă prevederile legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost verificate 3 unităţi, aplicate 11 avertismente. Dintre neconformităţi – lipsa evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, - lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al protecţiei muncii, - neefectuarea controlului medical periodic pentru confirmarea/infirmarea aptitudinii în muncă a lucrătorilor.
6. Verificarea modului în care agenţii economici respectă prevederile legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activitatea de fabricare a mobilei. Au fost verificate 4 unităţi şi aplicate 16 avertismente. Dintre neconformităţi – nerevizuirea periodică a evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, - neadaptarea planului de prevenire şi protecţie la noile riscuri identificate.
7. Verificarea modului în care agenţii economici respectă prevederile legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la utilizarea instalaţiilor de ridicat şi sub presiune aflate sub incidenţa ISCIR. Au fost verificate 15 unităţi şi aplicate 44 avertismente. Dintre deficienţe – neefectuarea verificărilor ISCIR la data scadentă a echipamentelor tehnice pentru ridicat şi transport, - neefectuarea verificării tehnice periodice a instalaţiilor sub presiune.
8. Supravegherea pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform programului sectorial pentru anul 2012, solicitat de Comisia Europeană. Au fost verificate 9 unitaţi, aplicate 9 avertismente. Dintre deficienţe – declaraţiile de conformitate neîntocmite conform legii.
Valoarea totala a sancţiunilor aplicate în cadrul serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă în cursul trimestrului I - 2012, este de 78.500 lei.
În cadrul serviciului Control Relaţii de Muncă, în cursul trimestrului I, au fost efectuate controale la un număr de 360 agenţi economici. Aceste verificări au avut un caracter complex, desfăşurându-se în baza programărilor lunare şi acţiunilor desfăşurate în comun cu organele de poliţie şi ale Gărzii Financiare.
1.Campania privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale – în cursul trimestrului I, din totalul de 360 agenţi economici controlaţi, cu un număr de 5162 salariaţi, au fost depistate 20 persoane lucrând fără forme legale la un numar de 18 angajatori, amenzile aplicate fiind de 200.000 lei.
Asftel, în cursul trimestrului I al anului 2012, în cadrul acţiunilor de control au fost verificate un număr de 380 de unităţi cu 7.120 salariaţi. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 1081 măsuri de remediere. Au fost aplicate 423 sancţiuni contravenţionale, dintre care 60 amenzi în valoare totală de 260.800 lei şi 363 avertismente.
2. Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile H.G. 500/2011 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor.
La un număr de 142 unităţi au fost găsite deficiente legate de respectarea H.G. 500/2011, referitoare la completare a Registrului general de evidenţă al salariaţilor în formă electronică, precum şi la întocmirea dosarelor de personal ale salariaţilor.Pentru remedierea deficienţelor constatate au fost dispuse 236 măsuri, fiind aplicate 151 sancţiuni contravenţionale, dintre care 31 amenzi în valoare totală de 47.500 lei.
3. Respectarea prevederilor legale în sectorul confecţii, textile,pielărie
Au fost controlate 7 unităţi din care una a fost sancţionată cu amendă de 10000 lei pentru primirea la muncă a unui salariat fără a încheia cu acesta contract individual de muncă, iar o unitate a fost amendată cu 1.500 lei pentru neacordare repaus săptămânal.
4. Campanii naţionale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în
domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia.
- Campanie muncă fără forme legale de angajare-SILVICULTURĂ perioada 19.03.-30.03.2012
4 angajatori controlaţi, 8 deficienţe, 5 sancţiuni, 2 amenzi în valoare totală de 12000 lei, din care 1 de 10000 lei pentru muncă fără forme legale.
- Campanie brutării perioada 14-15 martie 2012
11 angajatori controlaţi , 33 deficienţe constatate, 16 sancţiuni, 2 amenzi în valoare totală de 3000 lei.
- Campanie construcţii perioada 29-30 martie 2012
15 angajatori controlaţi , 28 deficienţe constatate, 11 sancţiuni, din care 3 amenzi în valoare totală de 32.000 lei ( pentru muncă fără forme legale 30.000 lei – 3 persoane depistate).
Valoarea sancţiunilor aplicate de către serviciul Control Relaţii de Muncă în trimestrul I al anului 2012 este de 260.800 lei. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate în cadrul ITM Botoşani de către serviciile Sănătatea şi Securitatea Muncii şi Control Relaţii de Muncă în cursul trimestrului I -2012, este de 339.300 lei. (DorohoiNews.ro)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.