Campania națională privind verificarea respectării cerințelor minime de securitate şi sănătate în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii şi reducerii incidenţei munctii nedeclarate s-a desfăşurat în perioada 5 iunie – 15 iunie 2012.
GRUP ŢINTĂ
Campania a fost adresată angajatorilor şi lucrătorilor care desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii şi reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012.
OBIECTIVELE CAMPANIEI
Obiectivele specifice urmărite au fost cele transmise de Inspecţia Muncii şi fac parte din Strategia Naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate, pentru perioada 2010-2012 şi Planul Naţional de acţiune pentru implementarea acesteia, precum şi respectarea de către angajatori a prevederilor legale în ceea ce priveste securitatea şi sănătatea lucrătorilor. În timpul controalelor au fost vizate următoarele aspecte:
a) în domeniul relaţiilor de muncă – verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la încadrarea în muncă a lucrătorilor, timpul de lucru, acordarea repaosului săptămânal, identificarea angajatorilor care utilizeaza munca copiilor şi a tinerilor fără respectarea prevederilor legale.
b) în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă - utilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare la activităţile care impun lucrul la înălţime şi la lucrările de săpături, asigurarea măsurilor de protecţie împotriva electrocutării, respectarea prevederilor privind autorizarea funcţionării echipamentelor de muncă de ridicat şi autorizarea personalului deservant, asigurarea şi utilizarea echipamentului individual de protecţie şi instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Astfel în cadrul serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă, au fost controlaţi 10 angajatori cu un numar de 368 salariati şi au fost constatate 36 deficienţe. Au fost aplicate avertismente şi amenzi în valoare totală de 8000 lei.
Deficienţe constatate:
- neutilizarea echipamentului individual de protecţie de către lucrători
- neefectuarea examenului medical periodic
- neamenajarea căilor de acces pentru lucrul la înălţime
- lipsa lucrătorului desemnat să aplice măsurile de securitate şi sănătate în muncă.
În cadrul serviciului Control Relaţii de Muncă au fost verificaţi 14 angajatori cu un număr de 443 salariaţi. Au fost dispuse 37 măsuri, s-au aplicat 19 avertismente şi amenzi în valoare totala de 2000 lei.
Deficienţe constatate:
- neîntocmirea documentelor de evidenţă a timpului de muncă
- neacordare spor de noapte pentru paznici
- nerespectarea termenelor de transmitere a datelor pentru completarea registrului electronic de evidenţă al salariaţilor
- nepăstrarea la sediu a registrului electronic de evidenţă al salariaţilor.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate în cadrul acestei campanii de către ITM este de 10.000 lei. (DorohoiNews.ro)
DorohoiNews.ro, 21-06-2012
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.