Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Botosani realizeaza un acompaniament social personalizat pentru tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani aflati in dificultate si confruntati cu riscul excluderii profesionale, in scopul facilitarii accesului lor la un loc de munca.
Aceste persoane sunt consiliate profesional si mediate din partea personalului specializat al A.J.O.F.M prin intocmirea unui plan individual de mediere. In scopul integrarii sau reintegrarii in munca tinerii pot beneficia de plasare in munca la un angajator avizat de Agentie, in baza unui contract de solidaritate.
Contractul de solidaritate se incheie intre tanarul beneficiar si AJOFM pe o durata de pana la 2 ani, dar nu mai putin de un an. In baza contractului de solidaritate angajatorul va incheia cu tanarul un contract individual de munca pe durata determinata care sa nu depaseasca data expirarii contractului de solidaritate.
Angajatorii care incadreaza tineri in conditiile unui contract de solidaritate, denumiti in continuare angajatori de insertie, vor incheia conventii cu A.J.O.F.M. prin care aceasta se angajeaza sa ramburseze lunar salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica.
Daca la data incetarii contractului de munca angajatorii de insertie angajeaza tinerii cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, acestia beneficiaza, in baza aceleiasi conventii, de rambursarea lunara a unei sume, in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tanarul beneficiar ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la acea data.
Suma prevazuta se acorda angajatorului pe o perioada de maximum 2 ani, pana la implinirea de catre angajat a varstei de 25 ani. Finantarea cheltuielilor necesare realizarii masurilor de stimulare a angajatorilor se face din bugetul asigurarilor pentru somaj.
In functie de suma prevăzută in bugetul asigurărilor pentru şomaj Agenţia va incheia contracte de solidaritate cu tinerii, potrivit următoarelor priorităţi:
• tinerii proveniţi din centrele de plasament şi centrele de primire a copilului din cadrul serviciilor publice specializate şi al organismelor private autorizate in domeniul protecţiei copiilor;
• tineri singuri cu copii in intreţinere;
• tineri familişti cu copii în întreţinere;
• tineri familişti fără copii în întreţinere;
• tineri familişti care au executat pedepse privative de libertate;
• alte categorii de tineri aflaţi in dificultate. (DorohoiNews.ro)
DorohoiNews.ro, 03-07-2012
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.