Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deseori oamenii, atat cei obisnuiti cat si cei ce fac parte dintr-o comisie de evaluare, considera ca o persoana cu nevoi speciale are parte si de un retard psihic.
Intrucat aceasta prejudecata dauneaza, discrimineaza, genereaza bariere sociale ce greu se pot demonta, Asociatia IHTIS prin Dra Psiholog Madalina Mihai - incearca in randurile ce urmeaza un raspuns…
Fiinta umana vibreaza pe trei planuri existentiale: sufletesc (duhovnicesc, spiritual), mental (psihologic) si fizic (trupesc). Aceste planuri se intrepatrund, comunica unele cu altele, se interrelationeaza, formand un tot. Fiinta sanatoasa aceasta este, cea care este unificata, adica care traieste o armonie in modul de expresie al celor 3 planuri.
Omul este unic si are graiul sau unic in lumea aceasta. Nu intamplator ne arata Sfanta Scriptura ca toti suntem madulare in parte, adica toata omenirea formam practic un trup intreg, fiecare persoana avand rolul sau pretios in acest sistem. De aceea invidia, comparatia, complexele de inferioritate nu isi au rostul si devin pierderi de timp si energie, chiar si de relatii.
Problema care se pune este in curatia inimii si in iubire, intrucat numai o inima curata poate intelege si accepta, poate iubi si investi unicitatea fiecarei fiinte umane, asa cum se prezinta ea. Lipsa curatiei blocheaza ca omul sa fie intelept si din acest motiv el ajunge cu o gandire rigida, dand nastere la stereotipuri si prejudecati, care anuleaza tocmai acel specific variat si unic de care scriam mai sus si care ne este caracteristic fiecaruia. In iubire exista rabdare si dorinta de a-l descoperi pe celalalt…iar a pune eticheta pentru psihic numai dupa aspectul exterior arata lipsa acestora.
Consider ca prejudecata este unul dintre motivele pentru care persoanele ce au nevoi speciale sunt etichetate ca retardate. Intrucat, fara o profunzime nu poti intelege ca omul are si suflet si minte si ca ele au proprietetile lor si sanatatea lor, omul se limiteaza numai la ceea ce vede in exterior si eticheteza persoana dupa imaginea fizica, ceea ce este fals si inautentic.
De asemenea, lipsa unei deschideri spre cunoastere si flexibilitate ar mai fi un alt aspect, numai acestea iti imbogatesc cultura si informatiile despre om si lume. Exista situatii in care numai aspectul fizic poate fi incadrat in dimensiunea aceasta a “persoanelor cu nevoi speciale”, fara ca mintea (psihicul) sa aiba afectiuni sau neajunsuri, dar si situatii cand exista un handicap psihic asociat cu o dizabilitate fizica. Pentru ca multi nu au deschiderea de a cerceta aceste aspecte, se limiteaza de a-i aduce pe toti in aceeasi categorie. Exista o multitudine de persoane care nu stiu ca fizicul special nu trebuie sa implice si o minte retardata, de aceea se minuneaza de talentele acestor persoane, de poeziile, picturile, versurile, muzica lor, etc.
Asadar, prejudecata si lipsa dorintei de a cerceta problematica acestor aspecte, de a cunoaste efectiv de cate tipuri sunt aceste dizabilitati atat fizice, cat si psihice, cand si daca se intalnesc reciproc, sunt cateva aspecte care ii limiteaza pe oameni de a intelege exact ce este cu persoana cu nevoi speciale aflata in fata lor (ma refer la membrii unei comisii).
Din pacate, traim intr-o lume a imaginii, iar aceasta este extrem de zeificata. Peste tot se pune accent pe imagine, asadar ea se vinde si deseori mass-media manipuleaza prin sensibilizare omul spre a fi si el fan al acesteia.
Intrucat, social suntem educati sa ne inchinam imaginii, ajunge cumva subtil si inconstient sa se creada ca imaginea (trupul, prezenta) este totul. De aceea, exista o inertie de a pune rapid etichete inadecvate si gresite.
Omul devine victima azi, dar niciodata omul lui Hristos, niciodata inima buna si calda nu se va limita la aceasta imagine fizica, intrucat fiecare este copilul, creatia, coroana lui Dumnezeu si trebuie sa dam cinste tuturor, ca unii pentru care Hristos a murit!
Sa ne ajute Dumnezeu sa avem dragoste unii fata de altii! Amin!
O scurta recomandare: in fata unei comisii, fiecare persoana speciala sa se roage pentru inima celor din comisie, pentru luminarea si inteleptirea ei in evaluare!
Hristos in mijlocul nostru!
Madalina Mihai - voluntar al Asociatiei IHTIS in proiectul de “Consiliere psihologica online”.
17.08.2012 la 14:39
Un articol prea cuminte pentru realitatea din teren… Este adevarat, cei din comisile de evaluare nu evaluaza o persoana cu probleme fizice sa-i vada intelectul si sa consemneze ce poate face acea persoana. De cele mai multe ori se dau evaluari nereale si se pun etichete care impiedica acea persoana sa arate ce poate cu adevarat.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.